2018. február 21., szerda

A bor cukortartalma - Mennyi az annyi?

A boroknak mennyi a cukortartalma?

Amikor bort vásárolunk nem csak azt vesszük alapul, hogy milyen vidékről származik, hogy vörös, fehér vagy rozé, hanem azt is, hogy félszáraz, száraz, félédes vagy édes-e. A bor cukor- és maradékcukor-tartalma határozza meg, hogy melyik típusba fog tartozni. Ételek mellé egyáltalán nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk: nagyon fontos figyelembe venni a bor cukortartalmat, hogy megfelelően harmonizáljon az adott fogással.A cukor már akkor is megtalálható a szőlőszemekben, amikor még csak a tőkén növekszik. Minél érettebb annál magasabb koncentrációban van jelen és így kevesebb a savtartalom. A bor alkoholtartalmát is ennek mértéke fogja meghatározni. Nagyon fontos, hogy a borászok eltalálják a megfelelő értéket, amit mustfokban mérnek. Ha ez az érték alacsony, akkor az alkoholtartalom is elenyésző lesz.


Mi szerepe van a bor cukortartalmának az erjesztés során?

Az erjesztés alatt - amikor az élesztőgombák elkezdik elfogyasztani a cukrokat és alkohollá alakítják - dönthetnek arról, hogy mennyi maradékcukor-tartalma legyen a kész nedűnek. Ettől, és a savtartalomtól fog eldőlni, hogy melyik kategóriába lesz besorolható. Ha elérik a kellő mennyiséget, akkor mesterségesen leállítják az erjesztést. Ebből adódik, hogy a száraz borok esetében hagyják, hogy az összes cukor alkohollá alakuljon át. Így egy száraz bornak sokkal kisebb lesz a bor cukortartalma.

Amikor túl magas a bor cukortartalom az élesztőgombák azelőtt elpusztulnak, mielőtt az összes cukrot alkohollá alakították volna át, és leáll az erjedés. Így keletkezik az aszú és jégbor is.A szüretelés megfelelő időpontját is nehéz eltalálnia egy gazdának, hiszen ha túl korán végzik el, akkor még lehet nincs meg a kellő cukortartalma a termésnek és nagyon magas a savtartalma, ami miatt romlik a minőség. Viszont ha túl sokáig várnak, akkor pedig veszélyeztetik, hogy a végeredmény tökéletes legyen: ilyen tényező lehet a rossz időjárás is.

Ha többet szeretni megtudni a bor cukortartalmáról, akkor látogassa meg az 5 Ház Borbirtok blogjában kikerült cikket a borkészítésről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése