Feng Shui a Lakásberendezésben

 

A feng shui egy olyan ősi kínai művészet és tudomány, amely több mint 3000 éves múlttal bír. Nyers fordításban a feng szelet, a shui pedig a vizet jelenti. Az elvei szerint az energia, azaz a chí folyamatosan áramlik a környezetünkben, ami befolyásolja a jólétünket és a boldogságunkat.

Sokan gondolják úgy, hogy a feng shui csak a lakóterületekre, otthonokra és irodákra korlátozódik, azonban az éttermekben is érdemi szerepet tud játszani, ahol a vendégek és az ott dolgozók elégedettsége miatt az energiák harmóniája kiemelten fontos. Létezik ugyanis egy úgynevezett Bagua térkép, amely alapján könnyedén megtervezhető egy vendéglátóipari egység.

 

szép egyensúlyozott konyha

 

Ennek segítségével meghatározható az étterem különböző részeinek ideális elhelyezkedése, beleértve a konyhát, a bárpultot, a WC-t és az étkezőterületeket. Ez segít a chí energia optimális áramlásának elősegítésében, ami hozzájárul a harmonikus környezethez.

Egy étterem legfontosabb területe a konyha, ahol az ételek elkészülnek. A feng shui elvei alapján ezt a bejárat jobb oldalán kell elhelyezni, hiszen ott található a legtöbb fémes elem. Ide sorolhatóak a nagykonyhai gépek és eszközök többsége. Továbbá itt dolgoznak azok a személyek, akik jobb esetben jóindulattal szeretnék kiszolgálni a vendégeket. A térkép alapján itt kell összpontosulnia a     segítőkészségnek, így a vendéglátós személyzet többségének is.

Mire érdemes még figyelni egy étterem berendezésekor, ha figyelembe vesszük a feng shui előírásait?

A feng shui szerint a bejárat az a hely, ahol a chi, vagyis az életenergia belép az épületbe. Az étterembejáratnak világosnak, szélesnek és attraktívnak kell lennie, hogy az energia szabadon áramolhasson. Innen egyenesen kell elhelyezkednie az étkező résznek, ugyanis így megakadályozható, hogy a chi energiája túl gyorsan áthaladjon az éttermen. A világításnak és a bútoroknak is fontos szerepe van a területen, hiszen ezek szintén befolyásolják a természetben jelen lévő erőt.

A berendezés nagyban meghatározza a helyiség feng shui-ját. Az asztalok, székek és díszítőelemek elhelyezése, valamint a színek, textúrák és anyagok választása mind hozzájárul a pozitív chí energia áramlásához.

Az alapelvek szerint az asztalokat úgy kell elrendezni, hogy a vendégek a bejárat felé nézzenek. A székeknek kényelmesnek kell lenniük, és lehetőleg természetes anyagokból készüljenek, mint amilyen a fa, hogy segítsék az energiaáramlást.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mik azok a mini rakodógépek, mire használhatóak?

Tereprendezés gépekkel