A napelem rendszer előnyei, hátrányai

A napelemes rendszerek a nap energiáját villamos energiává alakítják. A napelemek a fotovoltaika elvén alapuló eszközök, amelyek az elnyelt napfényt közvetlenül elektromos árammá alakítják. Környezetbarát és fenntartható energiaforrásként egyre népszerűbbek. A napelem egy fotovoltaikus cellákból álló eszköz. 

Ezek a cellák speciális fényérzékeny anyagokból készülnek, amelyek fény hatására elektronokat bocsátanak ki. Ezeket az elektronokat aztán vezető anyagok továbbítják, elektromos áramot generálva. A napelemes rendszer egy összetett egység, amely több napelemet, egy invertert és egyéb, a napelemek által termelt egyenáramnak a háztartásban felhasználható váltakozó árammá történő átalakításához szükséges berendezéseket tartalmaz. Így a rendszer képes a háztartás áramellátására. A napelemes rendszereket világszerte széles körben használják. Leggyakrabban lakó-, ipari, iskolai és kormányzati épületekben alkalmazzák. A technológia fejlődésével a napelemek a tetőszerkezetekbe is beépíthetők, vagy napelemfarmokon telepíthetők.

A napelemek nem termelnek káros gázokat vagy szennyező anyagokat, így hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. 

A napelemek átlagosan 25-30 évig megbízhatóan működnek, és ez idő alatt nagy mennyiségű energiát termelnek. A napelemek használatával csökkenthető a hagyományos energiaforrások felhasználása, így a villanyszámlák is csökkennek. A a napelemes rendszer telepítése jelentős beruházást igényel, de hosszú távon megtérül. A nagy rendszerek telepítéséhez nagy területre van szükség. A rendszer csak napos időben termel hatékonyan áramot, ezért rossz idő esetén tartalék áramellátásra van szükség. A napelemes rendszer telepítése jelentősen javítja a beltéri komfortérzetet. 

A csökkentett energiafogyasztás alacsonyabb villanyszámlát jelent, és több pénz áll rendelkezésre más fontos dolgokra. Emellett energia-önellátóbbá teszi Önt, és kevésbé függ teljesen a központi energiahálózattól. Tehát a napelemes rendszerek a jövő energiaellátásának fontos részét képezik. A fenntartható és tiszta energiaforrásokra való áttérés hozzájárul a környezet védelméhez, ugyanakkor hosszú távon jelentős megtakarításokat hoz a háztartásoknak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mik azok a mini rakodógépek, mire használhatóak?

Tereprendezés gépekkel

Feng Shui a Lakásberendezésben