Magánszemélyek tarthatnak otthonaikban majmokat?

Amikor a házi kedvencekről beszélünk, legtöbben macskákra, kutyákra, esetleg halakra vagy papagájokra gondolnak, akik számára bármely állateledel webáruház kínálatában találhatunk felszereléseket és eledeleket. De mit mond a törvény arról, ha valaki egy sokkal különlegesebb, emberszabású társra vágyik, mint például egy majomra?

Magyarországon a vadvédelem alapvető szempontból szigorúan szabályozza, hogy milyen állatok tarthatóak otthon, és az is, hogy milyen körülmények szükségesek hozzá. A majmok tartása nem csupán az állatjóléti kérdéseket veti fel, de a közegészségügyi, etikai és természetvédelmi aggodalmakat is.

 A magyar jogszabályok szerint a majmok tartása magánszemélyek számára nem engedélyezett. Ennek oka elsősorban az, hogy a majmok speciális igényekkel rendelkező állatok, akiknek egy szimpla lakókörnyezet nem bizonyul ideálisnak. Fizikai és érzelmi szükségleteik sokkal bonyolultabbak, mint a hagyományos háziállatoké. Ezen kívül a majmok olyan betegségeket is hordozhatnak, amelyek veszélyt jelenthetnek az emberre.


Másrészről az etikai aggályok is előtérbe kerülnek. A majmok intelligens, társas lények, elsősorban természetes környezetben, csoportokban élnek. Az otthoni környezetben való tartásuk gyakran magányhoz, unalomhoz és viselkedési zavarokhoz vezethet. Arról nem beszélve, hogy sok jószág az illegális állatkereskedelem révén kerülne az országba, ami további problémákat is felvet.

Természetvédelmi oldalról nézve a majmokkal történő kereskedelem tovább veszélyezteti ezeknek az állatoknak a túlélését a természetben. Sok faj tekintetében a populációk drámai mértékben csökkennek a természetes élőhelyük elvesztése és az illegális állatkereskedelem miatt.

Magyarországon a majmok tartása magánszemélyek számára tehát nem engedélyezett. Több szempontból is indokolt a tilalom, legyen szó állatjóléti, közegészségügyi, etikai vagy természetvédelmi okokról. Mielőtt valaki egy ilyen különleges állat beszerzésén gondolkodna, alaposan tájékozódjon és mérlegeljen, valamint vegye számításba a lehetséges következményeket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mik azok a mini rakodógépek, mire használhatóak?

Tereprendezés gépekkel

Feng Shui a Lakásberendezésben