Őszi munkák a kertben

Az őszi szellők halk suttogása, a levelek színes pompája, és az enyhülő napsugarak mind azt súgják nekünk, ideje felkészíteni kertünket a télre. Ahogy a természet lelassul és a növények átmennek pihenőfázisukba, a gondozásuk iránt érzett felelősségünk nem csökken, hanem új formákat ölt. Az őszi kerti munkák sajátos hangulattal árasztják el a szívünket, hiszen tudjuk, az általunk belefektetett energia és odaadás lesz a jövő évi bőség alapja. Ahhoz, hogy ideálisan rakhassuk rendbe kertünket, számos eszközre is szükségünk lesz, például gereblyére, de több háztartásnál egy mini rakodógép is jól jön.
Na, de nézzük, hogy mire is figyeljünk...Az első szembetűnő változás, hogy a lombhullató növények levetik színpompás, de már elhasználódott ruhájukat. A lehullott levelek takarítása első pillantásra talán fáradságos feladatnak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, micsoda kincs ez a természetes, tápanyagban gazdag anyag. A lehullott levelek komposztálása vagy közvetlenül az ágyásokba, a cserjék és fák alá rakása nem csupán egy természetes takaró, mivel a talajt tápanyaggal dúsítja. Ily módon a kert az őszi időszakban visszanyeri azt, amit a nyári hónapok során odaadott.

Az évelők, főleg a fiatalok és a télre érzékenyebb fajták megfelelő takarása szintén létfontosságú. Itt a hangsúly a természetes anyagokon van, mint például a szalma, a falevél vagy a komposzt használatán, melyek nem csupán védelmet, de táplálékot is nyújtanak. Az ősz nem csupán a betakarítás és a védelem ideje, hanem egyúttal a jövőbeni bőség vetésének is az időszaka. Számos zöldség, virág és fűszer áll készen arra, hogy az őszi hűvösebb időszakban elhelyezzék magvaikat a bő, tápanyagokkal teli földbe. A hagymák és a tavaszi virágok, mint például a jácintok, tulipánok és nárciszok is ebben az időszakban kerülnek a föld alá, hogy elsők között köszöntsék a tavaszi napfényt, amikor annak ideje eljön. A fák és cserjék gondozása sem maradhat háttérbe, hiszen ezek a növények alkotják kertünk gerincét. A gyenge vagy beteg ágak eltávolítása nem csupán a növény egészségének a javát szolgálja, de a hó és a jég által okozott sérülések esélyét is csökkenti. A megfelelő metszés létfontosságú, így biztosíthatjuk a növények egészséges fejlődését és szabályozhatjuk formájukat. A talaj, a növények és az élővilág mind hálás lesz azért a gondoskodásért és törődésért, amit ősszel nyújtunk nekik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mik azok a mini rakodógépek, mire használhatóak?

Tereprendezés gépekkel

Feng Shui a Lakásberendezésben