Emlékezzünk Lázár Ervinre

Lázár Ervin (1936. február 5. – 2006. november 22.) Magyar író, meseíró, drámaíró, akit az irodalmi műfajokban való jártasságáról és a gyerekeknek szóló műveiről ismernek. Budapesten született, és itt élt egész életében.

Az irodalmi pályáját újságíróként kezdte, később dolgozott szerkesztőként is. Az 1960-as évek végétől vágott bele a meseírásba, amelyek gyorsan népszerűvé váltak. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett Magyar szakos tanári diplomát.

Lázár művei egyedi stílusban íródtak és a mondanivalójuk is sokoldalú. Gyakran ötvözte a valóságot és a fantazit, meséi világát sokszor átitatta humorral, de a sötétebb témákat sem kerülte el.

A "A három kívánság" című mesekönyv egy varázslatos történetet mesél el, amelyben a főszereplő három kívánságot kap, ezek megvalósulását saját maga okozza. A mesében tanulságos és érzelemdús elemek vannak összefonva. Célcsoportja elsősorban az általános iskolás korosztály, de szülőkkel együtt olvasva a fiatalabbak is élvezhetik.



Az "A Négyszögletű Kerek Erdő" című kötete egy jó pár mese és novella gyűjteménye, melyben az abszurd helyzetek és a finom irónia keveredik. A kötet 7-12 éves korosztály számára ajánlott, viszont felnőtteknek is élvezhető lehet, mivel zseniális és érdekes a tartalma, stílusa.

Lázár Ervin, a magyar gyermekirodalom egyik kiemelkedő alakja, a „A hétfejű tündér” című mesekönyvével ismét a gyerekek szívéhez szól. A mű egyesíti a népmesei hagyományt a modern narratívával, melyben a tündérek, királyok és más varázslatos lények életét tárja elénk. A történet középpontjában egy hétfejű tündér áll, aki szépségével és bölcsességével irányítja királyságát. A tündér a tisztesség és igazságosság jelképe, kalandjai során pedig számos mesebeli karakterrel találkozik. A mű bemutat egy egyszerű, mégis mély emberi kapcsolatot, ahol a szeretet és a megértés fontosságát hangsúlyozza.

Lázár Ervin jellegzetes lírai stílusa a mesebeli elemek és a valóság közötti határt homályosítja el. A „A hétfejű tündér” című művében a szerző a gyermeki naivitást és bölcsességet ötvözi, miközben a történetet több generáció is olvashatja.

A mű mondanivalója több tanulságos helyzetet is bemutat az olvasónak, ilyen például a bátorság, a becsület, a barátság, a gyermekek nevelésében ezek mind lényeges szerepet játszanak. A könyv illusztrációi szintén kiemelkedőek és tökéletesen vizualizálják a mesében elbeszélt világot. Ezáltal a képek a történet szerves részét képezik és hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasó jobban megértse a leírtakat.

Lázár Ervin meséi elsősorban gyermekeknek és kiskamaszoknak szólnak, de a mondanivaló, illetve az emberi érzések ábrázolása miatt a felnőtteknek is értékeket nyújtanak. Az író egyedi látásmódja és képzelőereje egyaránt szórakoztatóvá és tanulságossá teszi az alkotásokat, nem véletlen, hogy a Magyar gyermekirodalom egyik meghatározó alakjává vált. Az, hogy művei ma is népszerűek és időtállóak, bizonyítja, hogy Lázár Ervin valóban a magyar meseírás mestere volt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mik azok a mini rakodógépek, mire használhatóak?

Tereprendezés gépekkel

Feng Shui a Lakásberendezésben